Léto má svůj nezaměnitelný půvab i díky grilovačku. Grilování je během horkých letních víkendů lákavou alternativou klasického vaření. Když však na stole nezůstane už ani jedno křupavé křidélko, začíná další šichta - čištění grilu. Ať už jste majitelem plynového elektrického či jiného grilu, po každém použití ho třeba pořádně vyčistit. My vám poradíme, jak se postarat o základní tipy grilů. Čistěte gril ekologicky Při čištění grilu nemusíte používat agresivní přípravky s kyselinami či spreje na vydrhnutí trouby. Vystačí vám běžné přípravky na mytí nádobí či mýdlo, nebo to zkuste eko. Existují totiž i ekologické čističe ve spreji. Elektrické a plynové grily nezapomeňte vždy odpojit od plynu a elektřiny a na závěr zbavte nečistot i nářadí na grilování. Neocenitelná pomůcka při čištění grilu. Bez ní ani nezačínejte! Čištění plynového grilu začněte roštem Po každém použití plynového grilu spalte zbytky jídla a tuku tak, že ho rozpálíte na vysokou teplotu a počkáte patnáct minut nebo, dokud přestane vycházet kouř, který produkují zbytky. Ty se přemění na popel, který už hravě odstraníte. Hned potom se pusťte do čištění roštu - vypněte nejdříve přívod plynu a odstraňte nečistoty pomocí drátěného kartáče. Pokud ji nemáte, vyrobte si kulku z alobalu, která vám poslouží stejně. Když máte chuť na detailnější čištění, odstraňte mřížku a vypucujte ji houbou namočenou ve vodě s mýdlem. Poté vyčistěte vnější část grilu - nejjistější to bude opět s mýdlovou vodou nebo s troškou přípravku do myčky. Proběhněte vše houbou a potom přetřete čistým hadříkem, abyste odstranili zbytky mýdla. Následně detailně osušte. Když máte nerezový gril na plyn, můžete použít speciální přípravek na nerez. Pokud máte porcelánový gril na plyn, použijte specifický čistič na porcelán. Jak čistit elektrický gril? Pomůže špachtle a ocet Škrabky nejsou jen na zednické práce, i jejich kuchyňské verze jsou užitečné. Pokud máte doma elektrický gril, využijte jejich pevnou rukojeť a čepel na to, abyste se zbavili zbytků jídla z roštu a uvnitř grilovací komory, na které je houba krátká. Na škrabku však netlačte přílišnou silou, abyste nepoškrábali povrch, jednoduše gril jen přiměřeně mechanicky drhněte. Vyčistěte i spodní mísu, kam během grilování odkapává tuk. Na skleněný povrch grilu nepoužívejte drsnou stranu houby, aby na něm nezanechala stopy a škrábance. To by totiž mělo vliv na distribuci tepla, jakož i na vzhled grilu. Proto raději navlhčete papírové kuchyňské utěrky a drobné fleky odstraňte nimi. Abyste přístroji dodaly lesk, přidejte do vody obyčejný ocet, namočte do ní papírovou utěrku a proběhněte jimi celý gril. Do čištění elektrického grilu se určitě pusťte, dokud je stále horký. Kdybyste gril nechali příliš vychladnout, zbytky jídla na něm ztvrdnou a vyčistit ho později by byla pořádná makačka. No a samozřejmě - na začátku nezapomeňte gril vytáhnout ze zástrčky! Gril na dřevěné uhlí a brikety pořádně vypalte Čištění grilu na dřevěné uhlí či brikety není složité: po každém použití jej musíte kvalitně vypálit. Dělejte to, dokud se z něj nepřestane kouřit. Ještě předtím však z roštu odstraňte veškerý popel, jakož i kusy jídla, které na něm zůstaly, díky čemuž se bude vypalovat kratší. Důležité je pořádně vyčistit rošt na gril. Můžete na to použít speciální kartáč. Zaschlé kousky se vám podaří odstranit namočením do teplého mýdlového roztoku a posledních zbytků mastnot se zbavíte čisticím přípravkem na jemné povrchy a obyčejnou houbou na nádobí. O povrch grilu se netřeba speciální starat, nedělejte si starosti s jeho voskováním či natíráním, postačí opět osvědčená mýdlová voda. Rošt však po vyčištění můžete namazat olejem. Rozpalte svůj gril se vším, co potřebujete!
Jak na správné čištění grilu
-